- nauka przygotowania różnego typu prostych potraw (zup, przetworów domowych, surówek i sałatek, ciast, deserów),
- nauka posługiwania się urządzeniami i przyrządami stanowiącymi wyposażenie kuchni (czajnikiem elektrycznym, zmywarką do naczyń, kuchnią gazowo-elektryczną, maszynką do mielenia mięsa i innymi stanowiącymi wyposażenie pracowni),
- nabywanie umiejętności w czynnościach praktycznych, związanych z przygotowywaniem podstawowych posiłków,
- wdrażanie w zasady higienicznego przygotowywania i przechowywania żywności,
- nauka i podtrzymywanie umiejętności właściwego posługiwania się sztućcami,
- poznawanie zdrowych sposobów odżywiania zależnie od pory roku,
- przyswojenie umiejętności stosownego nakrycia i przystrojenia stołu zależnie od okoliczności,
- wdrażanie do segregacji odpadów,
- ćwiczenie sprawności manualnej przez toczenie, ugniatanie, lepienie masy solnej.